Home / Gezondheid / Gezellige middag voor mensen met de Ziekte van Parkinson, en mensen met een parkinsonnisme

Gezellige middag voor mensen met de Ziekte van Parkinson, en mensen met een parkinsonnisme

Wat is Parkinson? 

De hersenen regelen het bewegen zoveel mogelijk automatisch, net als een automatische piloot in een vliegtuig. Alle onderdelen worden vanzelf goed op elkaar afgestemd. Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. De soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over, zodat het totale bewegen verschraalt. Bovendien bestaat de neiging te weinig kracht te gebruiken waardoor de bewegingen vertragen, te klein blijven en moeizaam verlopen. Ook gaan delen van het lichaam soms beven. Dit komt doordat de hersencellen in de zogenaamde ‘zwarte kern’ (substantia nigra) in de hersenen beschadigd raken, waardoor er niet voldoende van de chemische stof in de zwarte kern wordt aangemaakt. En juist dopamine, een neurotransmitter, zorgt ervoor dat de we soepel bewegen.

De oorzaak van de beschadiging is onbekend al hoewel hierover inmiddels wel diverse theorieën zijn ontwikkeld. Parkinson is in zo’n 3 tot 4% van de gevallen erfelijk. Parkinson is niet besmettelijk.

6 April 2017 organiseert het Parkinsoncafe een gezellige middag met muziek.
Margreet Rink, WMO consulent van de gemeente Steenwijkerland is aanwezig om vragen te beantwoorden.
waar? in Het Hof van Holland, Hoofdstraat 2 in Oldemarkt van 13.45 tot 16.00 uur. Inloop vanaf 13.45 uur, start 14.00 uur.
De middagen zijn opgezet om een gezellige middag te hebben en om ervaringen te kunnen delen.
Door en voor mensen met Parkinson((isme)
De middag is bedoelt voor mensen in de wijde regio, Ook inwoners van gemeente Weststellingwerf en Heerenveen worden uitdrukkelijk uitgenodigd!
Opgave: Leny Kaastra, tel 0622453504 of mail: parkinsoncafemeppelsteenwijkld@gmail.com

Bekijk ook

Opening Indische bibliotheek op de Pasar Buku

Pasar Buku Taman Indonesia  – 24 maart 2018 Voor de derde maal organiseert Taman Indonesia …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X