Home / Cultuur / Drie koren, één concert

Drie koren, één concert

Op 13 mei a.s. vindt in de NH kerk te Wapserveen een uniek concert plaats. Drie Westerveldse koren bundelen de muzikale krachten in een optreden van iets meer dan een uur. Het concert biedt een blik op vele eeuwen muziek, beginnend bij de 12e eeuw met Hildegard von Bingen, via de 16e eeuw met Claudio Monteverdi naar de 20e eeuw met onder meer Edvard Grieg.
Projectkoor Matricale werd in 2012 opgericht door een enthousiast groepje zangers en zangeressen en dirigent Klaas Peter van der Laan. Sindsdien werkt het vijfstemmige, inmiddels 23 man/vrouw sterke koor aan een veelzijdig en inspirerend repertoire, voornamelijk bestaand uit madrigalen. Madrigalen zijn vier- tot zesstemmige a capella composities met een expliciet wereldlijke tekst. Na de dominantie van religieuze thema’s tijdens de Middeleeuwen mocht het madrigaal zich in de Renaissance (15e, 16e en begin 17e eeuw) verheugen in een enorme populariteit. Er kwam ruimte voor het bezingen van wereldse problemen, niet in de laatste plaats de liefde. Ter viering van het 450e geboortejaar van Claudio Monteverdi zingt het koor onder meer het bekende Lamento d’Arianna in vier delen.
Groupe des Six ontstond zes jaar geleden toen drie leden van het Nijkoor een paar terzetten instudeerden. Zingen in een kleine bezetting smaakte onmiddellijk naar meer. Om echter de kwetsbaarheid van de minimale bezetting terug te dringen, werd deze verdubbeld naar zes. Onder leiding van Monique Suring wordt werk van Grieg, Bartok, Casals, Ligeti en Poulenc ten gehore gebracht.
Het Rupertsberg Ensemble is voortgekomen uit Projectkoor Gabriel Fauré. In 2016 zongen de sopranen van het koor enkele composities van Hildegard von Bingen. Dat was voor velen zo’n verrassende ervaring, dat een ensemble gauw opgericht was. Onder leiding van Monique Suring legt het Rupertsberg Ensemble zich toe op de bijzondere muziek van de 12e eeuwse non. Op 13 mei a.s. treedt het koor voor het eerst op voor publiek.
Datum: Zaterdag, 13 Mei 2017
Locatie: Nederlands Hervormde Kerk te Wapserveen
Aanvang: 20.15 uur, zaal open 19.45 uur
Toegangsprijs: €10,00 (inclusief een drankje na afloop)

Bekijk ook

Een week vol magie, miniatuur, muziek en meer

Deze week in Rabo Theater De Meenthe: Hendrik Groen, Rob en Emiel, Martijn Kardol , …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X