Home / Cultuur / Lever een bijdrage aan de laatste originele Kuunderse Punter

Lever een bijdrage aan de laatste originele Kuunderse Punter

Stichting Kuinre In Promotie (SKIP) beheert de laatste originele Kuunderse Punter, de KU11. Het schip dat uit 1912! stamt, is oorspronkelijk gebouwd door de scheepswerf van Wolter Huisman aan de Ronduite. Bestemd voor de visvangst op de Zuiderzee en deel uitmakend van de vissersvloot van Kuinre. Een uniek schip met een unieke historie. Maar ook een echt oud houten schip dat het nodige onderhoud vraagt.  Een voorbeeld daarvan treft u in de volgende passage van het scheepsjournaal: “Meestertimmerman Henk, 10 juni 2017. Gewapend met lijm, kwast, kurk en schaar ben ik vanmorgen naar de punter getogen om te zien of er nog wat te stelpen viel. Dat viel nog niet meer, want de oude dame laat zich niet graag beroeren en zeker niet van binnenuit. Toch, ondanks de weerstand, voorzijde aan bakboord zo goed en zo kwaad als mogelijk gebreeuwd. Weinig, maar alle beetjes helpen. Achterschip is droog, zolang het schip netjes aan de steiger ligt.. Maar naar verluidt, gutst het naar binnen zo gauw madam onder de last van mensenvlees wordt gedwongen het ruime sop te kiezen! Heb daar geen oorzaak voor kunnen vinden. Ook de buitenkant boven de waterlijn ziet er tamelijk goed dicht gemasseerd uit voor zover waarneembaar”.  

U leest het, een oud schip heeft liefde en aandacht nodig. En dat krijgt ze. SKIP is trots dit Kuinders cultureel erfgoed in beheer te hebben. De KU11 is een varend monument en een levende herinnering aan de tijd dat Kuinre aan zee lag! Om de KU11 ook voor de toekomst te behouden ondergaat ze komende winter een flinke renovatie.

U kunt aan het behoud van dit unieke schip een bijdrage leveren. Hoe? Door mee te varen! Elke zaterdagmiddag  vaart/zeilt de KU11 een route door de Weerribben. Ze vertrekt om 13:30 uur vanaf het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl. U kunt zich daar aanmelden of via www.kuinre.nl.

 

Bekijk ook

Lezing “De Weerribben toen en nu”

Staatsbosbeheer organiseert een lezing over de Weerribben. Hoe is het gebied De Weerribben eigenlijk ontstaan? …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X