Home / Blog / Militair in Mali: Gao’s Blog, de voorbereiding.

Militair in Mali: Gao’s Blog, de voorbereiding.

De komende weken kan u op indekop.nl en RTVSLos.nl wekelijks een blog lezen van een beroepsmilitair. Hij zal ons een kijkje geven in het leven van een militair op uitzending, hij vertrekt deze week voor 4 maanden naar Mali. De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden.

De Nederlanders vormen daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren. De VN-operatie in Mali moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en de burgers beschermen. De eenheden werken vanuit het sectorhoofdkwartier in Gao.

Bron: ministerie van Defensie


Voorbereidingen en vertrek

Ik (Arnold) ga voor de komende 130 dagen op uitzending naar Mali toe en probeer elke week hier een blog bij te houden over het reilen en zeilen van een militair op uitzending. Ik hoop dat het voor mensen die dit gaan lezen een beeld geeft over wat een militair op zijn uitzending meemaakt en hoe daar mee omgaat. Het zal een blog worden met een knipoog en een kwinkslag naar de zaken die daar plaatsvinden, maar een beetje scherp kan ook geen kwaad.
Alle namen die geschreven worden zijn gefingeerd, maar de belevenissen zijn op waarheid berust.

Op het moment van aanzeggen en daadwerkelijk vliegen naar het inzet gebied zit een gedegen voorbereiding. Zo krijg je een ware cocktail van allerlei inentingen voor rabiës, gele koorts en hepatitis A en B. Rabiës moet zelfs drie keer, maar dan weet ik nu ook zeker dat ik elke hond weer mag bijten. Je gaat ook een week de schoolbanken in om alles te weten te komen van het land waar je heen gezonden wordt. Nu is dat voor Mali een behoorlijke hoeveelheid, want dit land is door de lange eeuwen heen behoorlijk verrijkt door vele volken en culturen die zich daar hebben gesetteld. Op zich best wel interessant, want een rijke geschiedenis geeft het land zijn karakteristieke cultuur. Zo heeft de US van A maar een dun geschiedenis boekje, want vanaf Christoffel kwam er pas mondjesmaat iets op schrift. Nu is dat land druk bezig met een inhaalslag, want John Wayne en de indianen kan denk ik niet hun enige geschiedenis zijn.

In de tijd die nog resteert wordt je voorbereid op je taak met de vele voorbeelden van andere uitzendingen, zodat je met zekerheid weet wat je kan verwachten. Als dit alles, en nog meer achter de rug is dan heb je de mogelijkheid om nog wat vakantie op te nemen, voordat het vliegtuig je daadwerkelijk naar Afrika vliegt. En die paar kilo die er dan bij zijn gekomen door alle barbecues, feestjes, laat in bed en laat er uit ben je in de eerste week wel weer kwijt werd mij verzekerd, ik ga het meemaken. Toch wel prettig om te weten dat er onder al dat verpakkingsmateriaal rond de buikstreek een Six pack schuilgaat.

Vandaag ga ik vliegen en wordt ik gebracht door mijn vrouw en over 4 maanden weer opgehaald.

Volgende week gaan we verder met het kopje aankomst en de eerste week Mali.

Arnold

 

Bekijk ook

Lezing “De Weerribben toen en nu”

Staatsbosbeheer organiseert een lezing over de Weerribben. Hoe is het gebied De Weerribben eigenlijk ontstaan? …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X