Home / Blog / Militair in Mali: Gao’s Blog Sundown

Militair in Mali: Gao’s Blog Sundown

Week 8: Sundown.

De titel doet vermoeden dat het gaat over de schitterende zonsondergang hier in Mali.

Dat klopt niet helemaal, omdat het deze keer gaat het over de naam die gegeven is aan een drietal bijeenkomsten met een ludiek karakter waar iedereen zijn eigen draai mag en aan kan geven. Gemiddeld duurt deze bijeenkomst een uurtje of twee, en voor de volhouders en “die hards” een half uurtje langer. De naam sundown is gekozen vanwege het feit dat deze bijeenkomst altijd plaatsvindt als de zon onder is gegaan en na het avondeten, zodat er een goed bodempje ligt voor alle (0%) bav gewone biertjes en appelbiertjes (blegh!).
De organisatie ligt dan bij 1 van de eenheden of een combinatie van eenheden en deze zijn volledig vrij in het maken, bouwen, fabriceren en verzinnen van een thema waar, als het goed is iedereen aan zou moeten voldoen.

De eerste sundown kreeg het karakter “Hawai” mee en dat betekend bloemenslingers en hoelahoep pakjes met kokosnoten als bikini. Hoe stereotype . Aangezien het de eerste sundown was bleef het grote verkleedfestijn een beetje uit wat de feestvreugde zeker niet verlaagde, want de aankleding was uitermate goed uitgekozen.

Houten platen met exotische oorden erop geschilderd en opblaasbare palmboompjes en iemand die iedereen welkom heet met een bloemenslinger om als ketting te dragen, en als klap op de vuurpijl een heuse in elkaar getimmerde cocktailbar met een zelfbenoemde professionele cocktailbouwende super shaker achter de houten plank, die de meest onbekende 0% bevattende meester cocktails fabriceerde van de schaarse middelen die ons hier ter beschikking staan. Illustere cocktails met de naam als “shitty mary” en “tropical voenkies” werden per direct gemixt en geklutst om te eindigen in de plastic doorzichtige bekertjes om de nieuwe eigenaar van een volledig nieuwe en bruisende smaaksensatie op de aanwezige smaakpapillen te voorzien .

Naast de vloeibare vreugde verhogende versnaperingen bleek de mogelijkheid ook te bestaan om de oer-Hollandse klef en vette avondsnacko’s ten tonele te brengen in de vorm van bitterballen, frikandelstukjes, vlammetjes en nasi- bamiballetjes. Op de foto te zien en vergeet dat nare blikje met appelbagger wat er ook op staat, dat is echt de buckler van Castor.

 

Na deze sundown kon een maand later een andere eenheid zijn zieke geest loslaten over de aankleding en het thema voor de volgende sundown. Op 1 of andere manier is dat het steeds weer terugkerende, altijd leuk en oerdegelijke thema “goet vaudt”. Dit werd een twee weken van te voren al bekend gemaakt middels flyers en mond op mond reclame dus niemand kon zeggen achteraf dat heb ik niet geweten en gaf eigenlijk al de lichte dwang om iets te verzinnen voor die sundown. Dat heeft goed uitgepakt, want er waren vele creaties en leuke ideeën om eens weer een keertje “goet vaudt” ten tonele te verschijnen.

Voor onze Duitse gasten een terugkerende verassing, want met de gedachte dat die blöde holländer weer iets mafs hadden verzonnen stonden er toch weer een paar met open mond als verstijfd met een streepje kwijl uit de mondhoek licht apathisch zich te verbazen over de inventieve creaties en dwaze gedachtegang om met 0% bier een prachtig idioot feest te verzinnen. Sommigen schijnen er rekening mee gehouden te hebben in Nederland dat dit ging gebeuren en anderen hebben hun vrije creativiteit aan moeten spreken om iets leuks te verzinnen. Kan goed zijn dat er enkele mensen rondlopen die zich afvroegen waar enkele kledingstukken gebleven zijn die ze de dag ervoor nog hadden, maar die nu spontaan weer op de plek liggen waar ze voor het laatst gespot zijn.

Gelukkig voor de zondag na het feestje klopte het weer.

Naast de toga’s, bloemenkransen, wazige petjes, vreemde schoenen, oranje bontjassen, dekbedovertrekken met kleur, suffe hoeden, belachelijk grote zonnekleppen en de terugkerende hele vaudte lederhosen kwam er ook nog een ninja hero turttle voorbij die de vette hapjes rond bracht. Uiteraard met zonnebril, want hij wilde graag onherkenbaar blijven.

We zijn met z’n allen heel benieuwd wat de volgend sundown ons gaat brengen over ruim een maand , maar eerst nog onze midterm (de helft van de uitzending) en het grote basefeest wat nog komen gaat. Ik heb werkelijk geen idee wat er te gebeuren staat , maar met de creativiteit is niks mis mee. We zijn benieuwd wat we gaan meemaken en ik denk dat onze Duitse vrienden die, zoals ik ze meemaak zich al van te voren zitten te verkneukelen over die maffe Hollanders met hun gekke en wazige ideeën omtrent feestje bouwen. We houden jullie op de hoogte.

Arnold

Foto’s: Arnold

De komende weken kan u op indekop.nl en RTVSLos.nl wekelijks een blog lezen van een beroepsmilitair. Hij zal ons een kijkje geven in het leven van een militair op uitzending, hij is augustus vertrokken voor 4 maanden naar Mali. De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden.

Bekijk ook

Opening Indische bibliotheek op de Pasar Buku

Pasar Buku Taman Indonesia  – 24 maart 2018 Voor de derde maal organiseert Taman Indonesia …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X