Home / Cultuur / Oktober – maand van de geschiedenis Lezingen over Schokland en Vollenhove.

Oktober – maand van de geschiedenis Lezingen over Schokland en Vollenhove.

In deze maand wordt overal in Nederland terug gekeken in de tijd. Het thema daarbij is dit jaar geluk. Een thema dat rond de rijke historie van Vollenhove moeilijk te plaatsen is. Hadden we geluk dat de bisschop van Utrecht de baas werd in deze omgeving, en precies hier een kasteel bouwde? Was het geluk voor Vollenhove dat havezaten hier binnen de stadsgrenzen moesten liggen? Het was zeker geen geluk, dat het begrip ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ de adellijke families deed verdwijnen, en daarmee de economische basis van Vollenhove. Gelukkig bracht de visserij weer leven in de brouwerij en brood op de plank. Tot… de Afsluitdijk kwam. Maar de polder bracht wel weer geluk, toch?

Het Cultuur Historisch Centrum ‘Land van Vollenhove’ brengt de geschiedenis tot leven met vier presentaties op dinsdagen en donderdagen in oktober. Vanwege de expositie ‘Welkom Schokkers’, die tot begin november te zien is, wordt het thema ‘Schokland door de eeuwen heen’ nogmaals gepresenteerd, en wel op dinsdag 10 oktober, door Henk van Heerde. De expositie zelf is die avond ook te bewonderen, het museum gaat dan om 19 uur open.

Donderdagavond 19 oktober vertelt hij alles over de rijke historie van Vollenhove.

Jan Wester vertelt op donderdagavond 26 oktober over de diverse bouwstijlen die nu nog in Vollenhove terug te vinden zijn, uit lang vervlogen maar ook recente tijden. U zult vanaf dat moment heel anders door de straten rijden!

Op 31 oktober is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen publiceerde, die leiden tot de Reformatie. In Vollenhove vond die pas effectief veel later plaats, en leidde niet zoals elders tot het helemaal verdwijnen van de katholieken. Henk van Heerde vertelt hierover, en zal een aantal stukken uit de collectie van het museum hierbij gebruiken.

 

Elke presentatie begint om 20 uur en wordt gehouden in het CHC, Bisschopstraat 36 te Vollenhove. Het aantal plaatsen is beperkt, u kunt reserveren per e-mail reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren, van woensdag tot zondag van 13-17 uur, tel. 0527-244413. Deelname € 4 inclusief een kop koffie of thee.

Dinsdag 10 oktober: Schokland door de eeuwen heen (Henk van Heerde)

 

Prent van Schokland “Kom-vrouwtje-spin-af”

 

Donderdag 19 oktober: De rijke historie van Vollenhove (Henk van Heerde)

Donderdag 26 oktober: Bouwstijlen in Vollenhove (Jan Wester)

Dinsdag 31 oktober: Reformatie en contrareformatie in Vollenhove (Henk van Heerde)

Bekijk ook

Opening Indische bibliotheek op de Pasar Buku

Pasar Buku Taman Indonesia  – 24 maart 2018 Voor de derde maal organiseert Taman Indonesia …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X