Home / Bedrijfsnieuws / Agrifac presenteert revolutie op landbouwgebied tijdens drukbezochte week

Agrifac presenteert revolutie op landbouwgebied tijdens drukbezochte week

Met een groots opgezette show presenteerde Agrifac afgelopen week, in de vernieuwde fabriekaan meer dan tienduizend bezoekers een ware revolutie op landbouwgebied. Agrifac maakt het mogelijk om iedere plant afzonderlijk te voeden en verzorgen. Dit baanbrekende concept wordt “NEED Farming” genoemd.

Vanuit de hele wereld kwamen vorige week relaties van Agrifac naar Steenwijk om kennis te maken met demeest unieke en nieuwste ontwikkelingen.

Officiële opening
Op maandag 5 februari streek de internationale landbouwpers neer in Steenwijk. President Owen Roberts (Canada) van The International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ) ging in op de rol van journalisten bij het mobiliseren van kennis voor voldoende, voedzaam en veilig voedsel. Dit laatste sluit naadloos aan op de missie van Agrifac. De officiële opening van de nieuwe fabriek werd verricht door burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland. Dit deed hij samen met Agrifac directeur Peter Millenaar en Daniel Tragus, afgevaardigde vanuit het moederbedrijf Exel February 2018 Industries. Met een druk op de rode knop werd de fabriek door hen officieel geopend. Onder luid applaus en sierlijk vuurwerk viel het doek naar beneden waarna de imposante fabriekshal voor iedereen zichtbaar werd.

Meer dan 1200 klanten wereldwijd bezochten Agrifac
Van dinsdag tot en met donderdag werd Steenwijk overspoeld met Agrifac-gebruikers vanuit de hele wereld. Meer dan 1200 klanten uit meer dan 26 landen wereldwijd (waaronder Australië, Noord- Amerika en Europa) werden welkom geheten in theater de Meenthe in Steenwijk.

Er werden Agrifac Awards uitgereikt, de Ashton Brothers verzorgden een theatershow en Adjiejd Bakas kwam langs om zijn visie op de toekomst te geven. Ten slotte vertelde Peter Millenaar vanuit de kernwaarde “Quality of Life” wat Agrifac en haar medewerkers motiveert in hun werk om gezond, veilig, voldoende en voedzaam voedsel te produceren.

Daarnaast werd getoond hoe Agrifac iedere plant afzonderlijk kan voeden en verzorgen met het DynamicDosePlus systeem. Dit werd afgewisseld met een presentatie over AYE!, een systeem waarbij het mogelijk is om per machine gegevens uit te lezen. Het voordeel hiervan is dat de machine efficiënter benut wordt, waardoor capaciteit stijgt en een optimalisatie van de bedrijfsvoering plaatsvindt. Tijdens deze presentaties werd de andere helft van de groep rondgeleid door de nieuwe fabriek. Hier werden door diverse medewerkers de nieuwste opties getoond, waaronder het nieuwe EcoTronicPlus II, AICPlus, StrictSprayPlus en SmartDosePlus. Het hele programma stond in het teken van ‘NEED Farming’.

Het programma werd afgesloten met de presentatie van de nieuwste landbouwspuit, de Condor Endurance II. Dit onder leiding van een indrukwekkende dansvoorstelling door Elisance. Agrifac medewerker Alex Veerbeek, sterke man van Midden-Drenthe, trok de nieuwe Agrifac Condor Endurance II de zaal in.

Drukbezochte open dag leidt tot files
Op zaterdag 10 februari was de nieuwe fabriek open voor alle overige belangstellenden. Vanwege de grote belangstelling ontstond er een file op de snelweg richting Steenwijk. De drukte nam significant toe en binnen een uur waren er al ruim 3.000 mensen in de nieuwe fabriek van Agrifac. Ook voor hen werden de diverse presentaties rondom ‘NEED Farming’ getoond en was er de mogelijkheid om rond te lopen en verder te laten informeren over de nieuwe ontwikkelingen.

Daarnaast was het ook mogelijk de door Agrifac gesponsorde Tractorpulling-kampioen Manon Kools te ontmoeten, de sterkste man Alex Veerbeek uit te dagen om de Agrifac Milan te trekken en was er een Agrifac Condor van technisch LEGO te bewonderen. Als klap op de vuurpijl maakten de jongste bezoekers kans op een ritje met de Agrifac Condor.

Missie
‘Het is onze missie’, zo verduidelijkt CEO Peter Millenaar, ‘om boeren en loonwerkers te helpen om voldoende voedzaam en veilig voedsel te produceren en daarbij de kosten binnen de perken te houden. Dit is allemaal mogelijk door de toepassing van slimme technologieën en een plantspecifieke aanpak.’ Zorg op plantniveau dus, gebaseerd op het ‘NEED Farming’ concept. Millenaar: ‘Eigenlijk gaan we terug naar de basis, waarbij de echte boeren zich weer kunnen gaan verdiepen in de gewassen. We combineren als het ware de kennis van de boer met informatie over bodem en gewas. Elke plant wordt individueel verzorgd in plaats van in één keer een heel veld. Zorg naar behoefte (NEED). We spuiten exact dat en waar dat nodig is. Zonder verspilling.’

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu