Home / Cultuur / Schrijversfestival Steenwijk 2018

Schrijversfestival Steenwijk 2018

In de maand maart in 2018 vindt de 31e editie van het Schrijversfestival plaats in Steenwijk en omstreken, met vanzelfsprekend veel aansprekende voorstellingen. De aftrap zal dit jaar plaatsvinden op maandag 5 maart in Vollenhove: in De Burght wordt de Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz georganiseerd. Daarnaast zullen er naast landelijk bekende auteurs als Wilfried de Jong, Özcan Akyol, Margriet Brandsma, Suzanna Jansen en Onno Blom ook plaastelijke auteurs de ruimte krijgen om hun werk onder de aandacht te brengen.

Naast het optreden in de Meenthe zal Özcan Akyol ook een lezing geven op de RSG Tromp Meesters in Steenwijk. Tevens zal Cis Meijer op 29 maart optreden op CSG Eekeringe in Steenwijk. Hiermee wil het Schrijversfestival ook de jeugd in aanraking laten komen met literatuur.

Er zijn deze jaargang een tweetal activiteiten die gecombineerd kunnen worden met een diner, te weten de monoloog “Angelique” van Leen Persijn, waarbij de Belgische auteur Erik Vlaminck e.e.a. vertelt over zijn roman. Ook voorafgaand aan de film “Brak” organiseert het Schrijversfestival een Bourgondisch diner, waarbij Elvis Peters, de auteur van het boek “De ontelbaren” waarop de film gebasererd, is aan zal schuiven. Beide activiteiten vinden plaats in Rabo Theater De Meenthe.

Het festival zal worden afgesloten op woensdag 4 april met toneelstuk “Ma”; naar het gelijknamige boek van Hugo Borst.

Via deze site kunt u alle informatie vergaren over het festival in 2018


Wilfried de Jong
Wilfried de Jong (1957) is theater- en televisiemaker en schrijver. Hij heeft een wekelijkse column in het NRC en NRC Next. Op woensdag 21 maart is deze sportliefhebber en creatieveling te gast tijdens het Schrijversfestival Steenwijk.

De Jong werd bekend door zijn samenwerking met Martin van Waardenberg in het theaterduo Waardenberg en de Jong. Nadat deze samenwerking was beëindigd legde De Jong zich toe op het maken van televisieprogramma’s. Hij maakte voor de VPRO Sportpaleis De Jong en later, samen met Matthijs van Nieuwkerk, Holland Sport. Ook de presentatie van 24 uur met… nam hij voor zijn rekening en hij was drie jaar lang gastheer bij Zomergasten.

De Jong is auteur van diverse boeken. In zijn werk neemt hij de lezer mee in zijn  onvoorwaardelijke liefde voor sport en sporters.

Van zijn hand verschenen titels als De linkerbil van Bettini, Aal (dit keer niet met sport als thema), De man en zijn fiets en het vorig jaar verschenen Salto, waarvoor hij een selectie uit zijn beste columns voor NRC maakte

In 2017 sprak De Jong in een televisie-interview met koning Willem-Alexander. Dit gesprek werd opgenomen op De Eikenhorst ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de koning en werd op 26 april 2017 gelijktijdig uitgezonden op NPO 1 en RTL 4.

Wilfried de Jong vertelt op woensdagavond 21 maart in Rabo Theater De Meenthe

Kaarten via het Schrijversfestival Steenwijk

Suzanna Jansen
Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. Na enige jaren bij een marketingbedrijf is ze in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze naar Rusland verhuist. In 2008 verschijnt haar boek Het pauperparadijs dat resulteert in een theatervoorstelling. In De Heren van de Rechter in Steenwijk vertelt zij onder andere over dit spektakel.

In Moskou werd Suzanna correspondent en werkte zij voor zowel de VPRO als de VRT.

Als journalist schreef zij voor De Morgen, NRC Handelsblad, Trouw, HP/De Tijd en Opzij.

Terug in Nederland schrijft ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs. Het boek wordt een bestseller, bekroond met de Vrouw en Kultuur Debuutprijs en is inmiddels ook vertaald in het Duits en het Spaans.

Daarna schrijft Suzanna  jansen De pronkspiegel en De hemel is goud en rond zij een opleiding theatermaken af.

In de zomers van 2016 en 2017 speelt in Veenhuizen de theatervoorstelling Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk, van theatermaker Tom de Ket. Bij de bewerking van het verhaal tot theater was Suzanna als dramaturg nauw betrokken. In juli 2018 speelt de voorstelling in een compleet nieuwe vormgeving in Koninklijk Theater Carré.

In oktober 2017 verscheen de opvolger van het Pauperparadijs: Ondanks de zwaartekracht. Dit boek vertelt de levensverhalen van twee kunstenaars met daarnaast het verhaal van balletdanseres Steffa Wine. Ondanks de zwaartekracht is een boek over toekomstvisioenen, de noodzaak van kunst, en over wat een mens tot mens maakt, tegen de achtergrond van de bewogen twintigste eeuw. In een beeldende stijl neemt Suzanna Jansen de lezer mee van de avant-gardescene in Parijs en Berlijn, via de onzekere jaren dertig, langs de klippen van de oorlog en de wederopbouw en toont zij gaandeweg welke sporen de dromen van honderd jaar geleden hebben nagelaten in onze tijd.

Suzanna Jansen vertelt op Woensdag 7 maart in De Heren van de Rechter.

Kaarten via het Schrijversfestival Steenwijk

 

Özcan Akyol
Özcan Akyol is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Deventer.

Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor het Algemeen Dagblad, diverse regionale dagbladen, PZC, BN/De Stem, de VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en 90 Minutes. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in literair voetbalblad Hard gras en verschillende damesbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. Op maandag 12 maart komt hij naar Steenwijk.

Özcan volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands.

Eind oktober 2012 verscheen zijn debuut Eus, een semi-autobiografische schelmenroman die meteen na publicatie voor een hoop beroering zorgde. Eus werd direct een succes; in een week tijd verkocht de uitgever meer dan 10.000 exemplaren, nam Eyeworks de filmrechten over en de auteur mocht bij diverse televisieprogramma’s aanschuiven voor zijn visie op de actualiteit. De reacties op het boek waren wisselend. Een aantal mensen had moeite met het grove taalgebruik en vond het verhaal niet gelaagd. Een andere groep noemde het een tragikomisch en schokkend relaas van iemand die volledig ontheemd door het leven moest.

Velen zullen Özcan Akyol ook kennen van de documentaire ‘De Neven van Eus’ waarvoor hij dwars door Turkije reisde en met hulp van zijn familie op zoek ging naar het échte Turkije. Deze vijfdelige serie werd uitgezonden door de NTR op NPO 2 en de VRT op Canvas.

In december 2017 maakte Özcan voor NPO Radio 1 ‘Onze man in Deventer’. Het programma, waarin  Özcan  een prominent persoon uit de politiek, sport, media of literatuur bij hem thuis ontving werd telkens rechtstreeks uitgezonden door de omroep BNNVARA.

De tweede roman van Özcan Akyol is ‘Turis’. Dit boek verscheen begin 2016 en werd net als zijn debuutroman meteen een bestseller. Turis is een beklemmende, indringende en bij vlagen geestige roman, die de lezer meesleurt in een onbekende wereld waarin absurdisme en ontroering elkaar moeiteloos afwisselen. Deze roman betekende de definitieve doorbraak van de schrijver in de Nederlandse literatuur.

Özcan Akyol geeft op maandag 12 maart een lezing in Rabo theater De Meenthe

Kaarten via het Schrijversfestival Steenwijk

 

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu