Home / Cultuur / Theatershow Joke Bruijs met The Ramblers

Theatershow Joke Bruijs met The Ramblers

Op zondagmiddag 25 maart om 15.00 uur verzorgen Joke Bruijs en The Ramblers een concert in De Meenthe aan het Stationsplein 1 in Steenwijk. De muzikale show maakt deel uit van een nieuwe theatertour met voorstellingen door het hele land van dit fameuze voormalige Vara radio-orkest en de veelzijdige zangeres en actrice Joke Bruijs. Dick Rienstra is de vaste zanger van The Ramblers.

Het wordt muzikale show vol herinneringen. De nieuwe concertreeks volgt op de succesvolle theatertour waarmee het 90-jarig bestaan van de band uitbundig werd gevierd. Als toen één ding onomstotelijk kon worden vastgesteld dan was het wel dat de liefde van het publiek voor dit destijds zo ongelooflijk populaire radio-orkest nog lang niet gedoofd is.

Tijdens een recentelijk gezamenlijk optreden van Joke Bruijs en The Ramblers in Aalsmeer opperde orkestleider Cees Kranenburg het idee voor een nieuwe theatertour met de zangeres. De 90-jarige Ramblers hadden zojuist hun jubileumtournee met veel succes afgesloten. Bij Joke Bruijs, ook al jubilerend wegens haar 50-jarige succesloopbaan als zangeres of eigenlijk als all round artieste, viel het voorstel van Cees Kranenburg in zeer goede aarde. ”Ik was ooit als 15-jarig grietje begonnen bij het Vara Dansorkest onder leiding van Charlie Nederpelt. Dat orkest was destijds min of meer de voortzetting van The Ramblers. De vader van Cees, Kees Kranenburg senior, speelde daarin. Ik werd aangesteld als hun vaste zangeres. Ik zat nota bene nog op de middelbare school. Je zult begrijpen dat die dierbare herinnering in zijn volle omvang terugkeert door deze nieuwe theatertour. Ik ben er dan ook ontzettend blij mee”.

Het plan kreeg in korte tijd vorm. Dat kwam door de inspanningen van het boekingskantoor MBN Producties van Marc de Bruin en Froukje Kits, die eerder betrokken waren bij de reeks jubileumconcerten van The Ramblers met het close harmony kwartet Sisters.

Joke Bruijs: “het wordt een feest van herkenning voor onze doelgroep. Ik zing met Dick Rientstra, de vaste zanger van The Ramblers, een aantal duetten, maar ik doe natuurlijk ook veel solowerk. Het wordt een combinatie van mooie Nederlandse liedjes en ‘The Great American Songbook’. Mijn idee was het om de concerten te doen op zondagmiddagen. Ik weet dat onze doelgroep dat prettig vindt”.

Cees Kraneburg vult aan: “Natuurlijk spelen we melodieën uit de beroemde nalatenschap van The Ramblers. Dan moet je denken aan ‘Wie is Loesje, Meneer de Baron is niet thuis en Veel mooier dan het mooiste schilderij. En Joke schittert met onder meer in Diep in mijn hart, Hit the road Jack en Smile. Met Dick Rienstra zingt ze prachtige duetten als Weet je nog wel die avond in de regen en Baby it’s cold outside. Dick brengt zelf Toon Hermans in herinnering met een prachtige medley en zingt o.m. Minnie the Moocher van Cab Calloway en Buona Sera van Louis Prima”.

Joke Bruijs heeft een glanzende carrière met vele hoogtepunten, zoals onder meer het cabaret Don Quishocking, de musical Kate Mossel, haar solo-cabaretvoorstellingen en de zeer lang lopende televisiehit “Toen was geluk heel gewoon”, waarin zij Nel, de vrouw van buschauffeur Jaap Kooiman speelde.

Ooit waren the Ramblers het paradepaardje van het lichte muziekaanbod van de Vara-radio. Miljoenen luisteraars zaten elke week aan de radio of het speakerkastje van de na-oologse radiodistributie gekluisterd om te genieten van the Ramblers met zanger/trombonist Marcel Thielemans en vocaliste Jany Bron. Het orkest wordt in het Guinness Book of Records vermeld als de oudste nog spelende big band ter wereld.

In 1926 richtte de toen jonge pianist Theo Uden Masman zijn orkest op. De radio stond in die tijd nog in de kinderschoenen en de in oprichting zijnde omroepverenigingen moesten hun draai nog vinden.  Voor the Ramblers braken gouden tijden aan. Niet alleen voor jonge omroepen als de AVRO en de Vara  speelden the Ramblers, ook in uitverkochte danszalen en theaters traden ze op, zoals in Tuschinski in Amsterdam en Hotel Hamdorff in Laren.

The Ramblers behoren tot het schaarse nog actieve erfgoed van de Nederlandse omroep uit de roemruchte radiojaren. Alle rechten, composities en arrangementen berusten bij de Stichting the Ramblers, die met concerten de Hilversumse omroephistorie levend houdt. Het orkest staat onder leiding van de drumlegende Cees Kranenburg, de zoon van de eerste drummer van the Ramblers in 1926 en vertrouweling van Theo Uden Masman, Kees Kranenburg.

 

 

Bekijk ook

Vaartocht bij volle maan

Varen terwijl de zon ondergaat en de maan opkomt en genieten van de rust in …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X