Home / Bedrijfsnieuws / Koning aanwezig bij viering Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar

Koning aanwezig bij viering Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar

Op 20 april a.s. brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan Frederiksoord. Want op deze dag viert de Maatschappij van Weldadigheid haar 200 jarig bestaan. Dit doet ze door niet alleen aandacht te besteden aan een uniek deel van onze vaderlandse geschiedenis, maar eveneens aan haar nieuwe visie op de toekomst.

Welkom toen
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de visionaire idealist Johannes van den Bosch met steun van Koning Willem I iets wilde doen aan armoedebestrijding in de stedelijke gebieden. Hiervoor richtte hij de Maatschappij van Weldadigheid op en stichtte hij zijn eerste proefkolonie genaamd Frederiksoord in Drenthe. Hier bood hij arme gezinnen huisvesting, werk, scholing en zorg. Het begin van de bijzondere geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. De geschiedenis waar de basis werd gelegd voor onze verzorgingsstaat van nu en waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap.

Reden voor de Maatschappij van Weldadigheid om haar 200 jarig bestaan te vieren. Het gehele jaar zullen er dan ook diverse activiteiten en evenementen in het gebied plaatsvinden. Het verjaardagsmoment van viering van het 200 jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid vindt plaats op 20 april a.s.

Welkom nu
Het bezoek van de Koning begint in Huis Westerbeek, waar Van den Bosch in 1818 zijn plan ‘deVerhandeling’ uitwerkte. In de voormalige Tuinbouwschool presenteren scholieren en ondernemers vervolgens nieuwe en eigentijdse initiatieven op het gebied van wonen, werken en leren, geïnspireerd op het gedachtegoed van Van den Bosch. Op deze plek komt in 2019 een academie waarin deze drie functies samenkomen. Afsluitend woont de Koning een theaterspektakel bij over de betekenis die de Maatschappij van Weldadigheid aan het gedachtengoed van Johannes van den Bosch wil geven. Dit belooft een unieke theaterbeleving te worden, geproduceerd door de makers van het Pauperparadijs. De feestelijke dag van viering wordt afgesloten met een avondfeest voor de bewoners.

De Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door Johannes van den Bosch, is de stichting die alles is het werk stelt om het erf- en gedachtengoed van Johannes van den Bosch te behouden en te ontwikkelen voor generaties na ons. Hierbij wil de Maatschappij een voortdurende inspiratiebron en voorbeeld zijn op het gebied van werk, scholing, zorg en huisvesting; de belangrijkste pijlers van toen. Dit doet zij door het bieden van ruimte voor sociaal en duurzaam ondernemerschap en het doorvertellen van het unieke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid.

WELKOM TOEN WELKOM NU in de Koloniën van Weldadigheid.    ___________________________

Bekijk ook

2000e bezoeker Museumhuis Rams Woerthe in Steenwijk

Afgelopen weekend deden de vrijwilligers van Museumhuis Rams Woerthe de deur open voor de 2000ste …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X