Home / Cultuur / Groen licht voor buitenvoorstellingen Storm over Beulaeke

Groen licht voor buitenvoorstellingen Storm over Beulaeke

Zes voorstellingen in Giethoorn in de zomer

De succesvolle musical Storm over Beulaeke krijgt definitief een ‘outdoor variant’. Er komen maar liefst zes voorstellingen in de openlucht, op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 juni en op dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 juli. Zaterdag 31 maart 10.00 uur start de (online) voorverkoop via Rabo Theater de Meenthe.

Er wordt hiervoor een tijdelijk openluchttheater gebouwd tegenover C.R. Smit aan het Zuiderpad in Giethoorn. Dinsdagavond 27 maart was er een informatieavond voor de buurtbewoners. Zij krijgen gedurende zes avonden in totaal zo’n 6.000 man op bezoek’. ‘Dat vereist een strakke planning op gebied van logistiek en veiligheid. Van belang is dat we goed communiceren met de buurt wat voor hen de gevolgen kunnen zijn en wat  we van hen vragen. Zo kunnen er tijdens de voorstellingen geen auto’s over de Frensensteeg rijden en zal er dus voor een aantal bewoners voor die tijd een alternatieve parkeerplaats geregeld gaan worden, Absolute stilte is natuurlijk niet mogelijk maar als de buren ineens het gras gaan maaien zou dat de voorstelling niet ten goede komen’, aldus Han Evers van theater De Meenthe, waar de musical vorig jaar tot vele uitverkochte voorstellingen leidde.

Het is nog niet zo eenvoudig om midden in de natuur een openluchtvoorstelling te realiseren. Het had nogal wat voeten in de aarde voordat de vergunning een feit was. ‘We hebben op verschillende plekken gekeken en deze locatie is prachtig’, vertelt Barbara Lok, de ‘geestelijk moeder’ van de musical. We zitten nu op een steenworp afstand van het gebied waar het verhaal zich heeft afgespeeld. Aan de rand van de Beulaker was misschien nog mooier geweest, maar dat mag niet vanwege strenge natuurbeschermings- eisen.

Elke avond zal de voorstelling weer anders zijn, verwacht ze, omdat je steeds met wisselende weersomstandigheden te maken kunt krijgen. ‘Er is geen podium en we spelen zonder dak, dus het weer wordt wel een spannend element. Maar een beetje stormen mag, dat past bij de voorstelling!

Mensen die eerder de voorstellingen in De Meenthe hebben bezocht, zullen verrast zijn als ze de buitenproductie zien. Om de voorstelling geschikt te maken voor buiten zijn nogal wat veranderingen doorgevoerd. De grote verhaallijnen , de prachtige muziek en de geweldige liedjes zijn gebleven maar alle scenes en dialogen en de mise- en- scene zijn door regisseur Jet Pit herschreven  Vormde in De Meenthe het 80 koppig koor het levende decor, nu gaat ‘de natuur’  de omgeving vormen waarin gespeeld gaat worden. Er is hard gewerkt om een zo natuurlijk mogelijke speelvloer te bedenken met gebruik van duurzame materialen.

Partijen die betrokken zijn bij het project zijn gemeente, provincie en De Meenthe, maar ook Stichting Sail Giethoorn, Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus en Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Mediapartners zijn NDC-mediagroep en RTV Oost. Museum  ’t Olde maat Uus gaat in ieder geval zorgen voor de aankleding van het publieksgedeelte met oude attributen en kleding, passend bij het tijdsbeeld waarin de musical zich afspeelt.

Omdat niemand het enorme succes van “Storm over Beulaeke” kon voorzien hebben Barbara en Jet vorig jaar heel veel werk gehad aan organisatorische zaken rond de voorstellingen. Dat gaat nu anders, zodat zij zich honderd procent kunnen concentreren op hun kerntaken, de artistieke invulling van de musical. De pas opgerichte Stichting Muzikale Vertellingen’ neemt hen de rompslomp uit handen. ‘Deze openluchtproductie is het eerste project van de nieuwe stichting’, vertelt interim-voorzitter Luc Prinsen. ‘Er zijn al volop ideeën voor vervolgprojecten’.

Ook De Meenthe heeft een nieuwe stichting opgericht om te participeren in meer van dit soort externe projecten.

Meer informatie over deze voorstellingen en kaartverkoop: www.demeenthe.nl of 0521-514 004.

Bekijk ook

2000e bezoeker Museumhuis Rams Woerthe in Steenwijk

Afgelopen weekend deden de vrijwilligers van Museumhuis Rams Woerthe de deur open voor de 2000ste …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X