Home / Cultuur / Huis in de hoofdrol

Huis in de hoofdrol

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Vereniging Hendrick de Keyser maakt de voorstelling ‘HUIS in huis’ een tournee langs een aantal van de bijzonderste panden van de vereniging. Op 30 mei is de eerste voorstelling in Huis Bartolotti in Amsterdam.

Een literair concert over de ziel van een oud huis
Een  huis, vier eeuwen oud, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Is de tijd rijp voor het huis om te verdwijnen, loopt zijn leven ten einde? Of is verzet geboden? Wat verdwijnt er allemaal bij de sloop, behalve de muren en de vloeren? Wat gebeurt er met de sporen van bewoners uit de Renaissance, de Verlichting, de Romantiek en de Moderne tijd die het oude huis in zich draagt en koestert? Nelleke Noordervliet schreef de tekst van de voorstelling en componist Andries van Rossem componeerde de muziek. HUIS wordt a capella uitgevoerd door Marijke Beversluis als vertelster en het internationaal befaamde vocaal ensemble Quink.

De mooiste huizen van Nederland in de hoofdrol
De panden van Vereniging Hendrick de Keyser zijn niet altijd toegankelijk voor publiek. Laat staan dat ze de hoofdrol spelen in een theaterproductie. Tijdens deze bijzondere voorstelling maak je kennis met de mooiste huizen van Nederland: het overdadig versierde Huis Bartolotti (Amsterdam), het magnifieke herenhuis Van Eysinga in Lodewijk XVI-stijl (Leeuwarden), het statige Huis Lambert van Meerten (Delft) en de zwierige jugendstil Villa Rams Woerthe (Steenwijk).

Hoop of sloop
Vereniging Hendrick de Keyser bewaart bijzondere huizen voor de toekomst. Hoe passend is het dan om in een van hun prachtige panden een stuk te zien over een oud huis dat dreigt te worden gesloopt. De stemmen van voormalige bewoners laten zich horen: het huis wordt ongevraagd van tegenstrijdige adviezen voorzien. Er ontstaat een gekrakeel van stemmen in de gedachtewereld van het huis, een kakofonie. Het huis raakt verward, zet zich ertoe de balans op te maken.

 Speeldata:

  • Huis Bartolotti – Amsterdam | 30 mei en 29 november 2018
  • Huis Van Eysinga – Leeuwarden | 1 juni 2018
  • Huis Lambert van Meerten – Delft | 12 oktober 2018
  • Villa Rams Woerthe – Steenwijk | 22 november 2018

Bekijk ook

Kandidaten met groen hart gezocht voor verkiezingen provinciale staten en waterschappen

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen. Natuur en …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X