Home / Jongeren / Leerzaam bezoek aan duurzame Permacultuur Tuin Vollenhove

Leerzaam bezoek aan duurzame Permacultuur Tuin Vollenhove

De kinderen uit groep 2 van de Martinusschool in Vollenhove brachten  afgelopen maandag een bezoek aan de Permacultuur Tuin in Vollenhove. Er was een korte rondleiding op de tuin en wat uitleg over de warme kas en de koude grond bakken. Gezellig en leerzaam, met respect voor de natuur.  Juf Gerda had zaadjes meegebracht van worteltjes en bietjes, die mochten de kinderen zelf zaaien nadat ze eerst grond in de bakjes hadden gedaan. Met veel aandacht en zichtbaar plezier. Op school gaan de kinderen dit proces verder volgen. In de mei vakantie zal het team van Transition Town Vollenhove tijdelijk de zorg van de plantjes op zich nemen. Ouders die dan niet weg gaan met vakantie, kunnen samen met de kinderen een bezoekje brengen aan de tuin om te zien hoe het met de plantjes gaat.

Duurzaam omdat het principe van permacultuur tuinieren gebaseerd is op het voeden van de aarde zodat deze niet uitgeput raakt. Zo kunnen ook de volgende generaties nog in hun behoeften voorzien. Dit voeden van de aarde wordt gedaan door de bodem steeds opnieuw te bedekken en niet in de grond te gaan spitten.  Er wordt gebruik gemaakt van zaden van eigen tuin of andere biologische zaden, er wordt niet gespoten en alleen op de paden mag worden gelopen. Het verschil tussen een permacultuur tuin en een gewone moestuin is dat er rekening wordt gehouden met de diversiteit van planten. Geen lange rijen van eenzelfde soort groenten zoals bij monocultuur, maar van alles door elkaar. Niet alle planten en groenten zijn bedoeld om te eten, sommigen zijn ervoor om de bodem te verrijken. Andere planten dienen weer om schaduw of bescherming te bieden. Zo ontstaat er een permanente cultuur die zichzelf op de lange duur in stand zal houden.

Dit hebben de kinderen allemaal niet meegekregen, dat was ook niet de opzet. Deze eerste kennismaking ging het vooral om de beleving voor de kinderen.

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan deze tuin, graag op afspraak. info@transitiontownvollenhove.nl  Meer informatie  www.transitiontownvollenhove.nl

Bekijk ook

Kandidaten met groen hart gezocht voor verkiezingen provinciale staten en waterschappen

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen. Natuur en …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X