Home / Cultuur / Koor Matricale concert 29 april a.s.

Koor Matricale concert 29 april a.s.

Op zondag 29 april geeft madrigaalkoor Matricale een uniek concert in de Doopsgezinde kerk te Steenwijk. In een uur wordt de bezoeker meegevoerd langs de mooiste vijfstemmige muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Romantiek. Door de eeuwen heen hebben componisten de seizoenen gebruikt als metafoor voor hun stemmingen, niet in de laatste plaats op liefdesgebied. De kou van de winter stond voor eenzaamheid en verlatenheid, de komst van de lente voorspelde verbetering en hield de belofte van liefde in zich, en de zomer was het seizoen waarin het gezelschap van de geliefde volop genoten kon worden. Ondanks dat was er in al deze seizoenen altijd een kans dat de dingen niet zo zouden gaan als gehoopt. Vandaar het thema van dit concert: Alleen in alle seizoenen.

Madrigaalkoor Matricale werd in 2012 opgericht door een enthousiast groepje zangers en zangeressen en dirigent Klaas Peter van der Laan. Sindsdien werkt het vijfstemmige koor aan een veelzijdig en inspirerend repertoire, voornamelijk bestaand uit madrigalen. Madrigalen zijn vier- tot zes-stemmige a capella composities met een expliciet wereldlijke tekst. Na de dominantie van religieuze thema’s tijdens de Middeleeuwen mocht het madrigaal zich in de Renaissance (15e, 16e en begin 17e eeuw) verheugen in een enorme populariteit. Er kwam ruimte voor het bezingen van wereldse problemen, niet in de laatste plaats de liefde.
Op het programma staan werken van onder meer Claude le Jeune, Franz Schubert, Gesualdo di Venosa, Claudio Monteverdi, Philipe de Monte, Robert Schuman, Hugo Wolf, Thomas Morley, en de bewerking van het klassiek Middeleeuwse stuk Mirie it is door de Nederlandse componist Bart Visman.

Datum: Zondag 29 april 2018
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Onnastraat 10 te Steenwijk
Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur
Toegangsprijs: €7,50 (inclusief een drankje na afloop)

Bekijk ook

Schuurverkoop Oldemarkt 26 mei

Op zaterdag 26 mei vindt vanaf 9.30 uur tot 16.00 uur de vierde schuurverkoop van …

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X