Home / Cultuur / In Droom XL worden de mooiste dromen waar

In Droom XL worden de mooiste dromen waar

Henk (55) en Tjitske (52) noemen de voorstelling Droom XL ‘Een nieuw fenomeen in de theaterwereld’. Deze is te bewonderen op 2 juni in Rabo Theater De Meenthe. De negen jonge acteurs hebben allemaal een verstandelijke beperking. Het zijn dagdromers, die de strijd aangaan met Dokter Doemdenker. Daarvoor hebben ze grootse dromen nodig.

Sinds februari repeteren de jongeren in theater De Meenthe. Henk en Tjitske Boltje uit Vollenhove begeleiden hen. Samen vormt het echtpaar het theaterproductiebedrijf Rozesleur en Maneschrijn. ‘Drillen,’ hoeft niet volgens Tjitske, ‘we gaan mee in wat er leeft bij de jongeren. Ze leveren zelf veel imput!’ Henk voegt daar aan toe: ‘ Ze hebben geen dubbele agenda, hun spel is puur. Het klinkt als een cliché, maar we zetten ze in hun kracht.’ Henk kan daarvan een mooi voorbeeld geven. ‘Actrice Rosa Dijker kan niet praten, maar door te communiceren via een toeter, doet ze toch volop mee.’ De andere acteurs heten: Mike Spijkerman, Daniël Elschot, Floortje Buisma, René Spithoff, Eléne Brand, Ruben de Groot, Julian Kuik en Jonathan de Clippeleir. Deze jongeren zijn tussen de 16 en 28 jaar oud.

Grote productie
Als woonbegeleidster bij Frion kent Tjitske vier acteurs van Droom XL al vanuit haar werk. ‘Twee cliënten waren wezen kijken bij Garriet Jan en Annegien, een vorige productie van ons. Toen zij zeiden dat zij ook wilden toneelspelen, hebben we meteen ‘Ja gezegd’. Daaruit ontstond de theatervoorstelling ‘Mike droomt’, die vorig jaar voor een uitverkocht Vestzaktheater in De Meenthe is opgevoerd. Samen met vijf cliënten van de Maargieshoeve en Hendrik van Boeyenoord gaan de acteurs nog groter dromen in de voorstelling ‘Droom XL’. Theaterdirecteur Han Evers daagde hen uit om er een grote productie van te maken voor in de Theaterzaal. ‘Daar hoefden we maar heel even over na te denken,’ zegt Tjitske lachend. Henk schreef vervolgens het script. Het resultaat is een toneelvoorstelling met filmpjes van Lisa Schraa en live pianomuziek van Ignas Heuvelink. Zes dansers van de Dansvlinders van Roelien Polinder verlenen bovendien hun medewerking. Het publiek zal volop bij de vijf kwartier durende show worden betrokken. Regisseur Leonie Dijkema komt een paar keer meehelpen. Een productiegroep, bestaande uit vijf mensen, zorgt voor het decor en de kleding. Henk en Tjitske spelen zelf ook een rol in de voorstelling. Henk is Klaas Vaak en Tjitske Dromenaar 2666. Zodoende is een souffleur overbodig. Henk legt uit: ‘De acteurs voelen zich veilig bij ons, mochten ze een keer de tekst kwijt zijn, dan lossen wij dat samen wel op.’

© Hilda Knol

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu