Home / Cultuur / Vrienden stadsmuseum

Vrienden stadsmuseum

Op woensdag 30 mei a.s. zal de heer G.M. Laar in het Stadsmuseum Steenwijk aan de Markt in Steenwijk een lezing houden voor de Vrienden van het museum. Aanvang 19.30 uur.

Het onderwerp is: De Kunstbrigadiers. Een groep militairen met een kunstzinnige achtergrond, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk waardevolle gebouwen en kunstwerken probeerde te beschermen. Zij trokken met de geallieerde opmars mee vanaf de stranden van Normandië tot diep in Duitsland.

Zij wisten heel veel kunstwerken te redden die door de Duitsers waren gestolen. Ook de Kunstbunker in Paasloo speelde hierin een rol.  De teruggevonden  kunst kon  na vele jaren speuren weer aan de eigenaars of hun nazaten worden terug  gegeven. De lezing wordt geïllustreerd met een groot aan afbeeldingen.

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu