Home / Bedrijfsnieuws / Landelijke RepairCafé-Dag

Landelijke RepairCafé-Dag

In April werd de landelijke RepairCafé-Dag gehouden. Gastheer deze keer was het RepairCafé van Steenwijkerland.
En al vroeg in de morgen kwamen er vrijwilligers uit alle windstreken naar de Korf. Uit Diever, Dieren, Drachten, maar ook uit Zaandam, Amsterdam, Lelystad en Uden. In totaal zo’n 100 mensen.
Namens RepairCafé Steenwijkerland zorgden Kiny Bruinsma, Eibellien de Groot, Sjouke Kuindersma en Sabine Lange, samen met een grote groep vrijwilligers, voor een soepele presentatie en verloop van het programma. Dat in overleg met het Bureau Repair Cafe Internationaal opgesteld was.
Martine Postma, oprichtster van RepairCafé iInternational, hield een verhelderend betoog over de toename van RepairCafé’s in de hele wereld (1550 inmiddels). En over de noodzaak van andere manieren van produceren door de fabrikanten. Zodat spullen in de toekomst makkelijker gerepareerd kunnen worden.
Tijdens de lunch werd er in verschillende groepen gebreinstormd. Bijvoorbeeld over hoe je jongere mensen beter kunt bereiken en betrekken bij dit onderwerp. En ‘s middags konden er diverse workshops gevolgd worden. Zowel de technische kanten van het repareren (gereedschap slijpen, 3D-printer) kwamen aan bod, alsook bijkomende belangrijke zaken als veiligheid en persberichten schrijven.
Ook werd er gediscussieerd over de vraag: hoe krijgen we de technologie en de economie zo veranderd dat uit gebruikte producten nieuwe gemaakt kunnen worden die een nog grotere waarde kunnen hebben dan het eerste product. Met als voorbeeld dat gebruikt beton beter aardbevingsbestendig blijkt dan nieuw.
Van sommige activiteiten werden ook opnames gemaakt door Brandpunt+. op NPO  terug te zien op https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/repareren-repair-cafe/
Aan het eind van de middag hield wethouder Oene Akkerman nog een korte doch krachtige toespraak over de vele goede kanten van RepairCafé’s. Waarna er onder het genot van een drankje en wat hapjes nog wat nagepraat werd, terwijl een band zonder naam muziek ten beste gaf.
Al met al een zeer geslaagde dag. Ook door de ruimhartige sponsoring en medewerking van Weerribben Zuivel en de gemeente Steenwijkerland (gebruik beamer en voor alle deelnemers een stijlvolle tas met inhoud als aandenken). En niet te vergeten door de inzet van de vrijwilligers (m/v) van wijkcentrum de Korf!

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu