Home / Gezondheid / Zon, zee, ziekte: GGD IJsselland vertelt erover in de Stadkamer

Zon, zee, ziekte: GGD IJsselland vertelt erover in de Stadkamer

Onbezorgd kamperen in Oost-Europa? Lekker naar Gambia in plaats van Spanje? Dol van honden? Zon, zee, zika! Ervaren reizigersadviseurs van GGD IJsselland houden dinsdag 22 mei van 19:30 – 21:00 uur een interactieve avond in de Stadkamer. Over de noodzaak van reisvaccinaties. Met flitsende voordrachten, achtergrondinformatie, korte discussies en de mogelijkheid tot het stellen van vragen. 

Elk jaar reizen veel mensen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Veel van hen weten niet dat je in landen die minder risicovol lijken – zoals Turkije, Tunesië, Egypte of Oost-Europese landen- besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen.
“Ouders gaan er bijvoorbeeld vaak van uit dat kinderen de benodigde vaccinaties al hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Maar hepatitis A zit hier niet bij in. Bijna de helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt,” aldus een medewerkerReizigerszorg GGD IJsselland.
“Mensen zien een weekje Turkije net als een weekje naar Zuid-Frankrijk en dan sta je er gewoon niet bij stil dat het raadzaam is om vaccinaties te halen. Bij reizen naar verre landen als bijvoorbeeld Gambia krijg je meer te maken met ziekten als malaria of Zika. En dan hebben we het nog niet gehad over hondsdolheid.“
Tijdens deze avond vertellen de reizigersadviseurs van GGD IJsselland wanneer je moet vaccineren, hoe je ziekten kunt voorkomen en wat de ziekte is. Geven ze tips, voorbeelden en beantwoorden ze vragen.

De avond is gratis toegankelijk.

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu