Home / Bedrijfsnieuws / Dringend oplossing nodig voor spoorbrug bij Steenwijk

Dringend oplossing nodig voor spoorbrug bij Steenwijk

De ‘IJzeren Brug’ over het spoor bij het buurtschap Witte Paarden, net boven Steenwijk, is per direct door ProRail afgesloten. De brug, bouwjaar 1865, verkeert al jaren in slechte staat. ‘Tijd om dit probleem eindelijk goed aan te pakken,’ zegt VVD-Statenlid Gert Brommer Dat ProRail jarenlang een brug verwaarloosd, daar mag de bevolking van Steenwijkerland niet de dupe van worden.’

Dat landbouwverkeer al langer geen gebruik meer mocht maken van de brug was al een doorn in het oog. Dat het verbod nu is uitgebreid naar alle weggebruikers is te danken aan het slechte onderhoud van de brug. Brommer begrijpt de maatregel, maar wil dat die – zeer – tijdelijk is: ‘Over het spoor rijden ook personentreinen, je moet er niet aan denken dat er een ongeluk gebeurt. Maar de brug is een belangrijke verbinding tussen oost en west. Dat is ook een probleem voor het nabijgelegen Willemsoord en Tuk, waar veel overlast is door omrijdend verkeer.’

‘Ik snap heel goed dat ProRail het zekere voor het onzekere neemt’, zegt Brommer. ‘Maar deze situatie vraagt om snel ingrijpen.’ Uit een gesprek met gedeputeerde Boerman is Brommer duidelijk geworden dat de Provincie daarin geen rol kan spelen: ‘Dit is een landelijke kwestie. Daarom heb ik direct contact opgenomen Erik Ziengs, ons kamerlid belast met spoor. Hij gaat dit aankaarten in Den Haag.’

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu