Home / Cultuur / Verborgen verhalen onthuld tijdens Dag van het Kasteel 2018

Verborgen verhalen onthuld tijdens Dag van het Kasteel 2018

Tweede pinksterdag, 21 mei a.s. organiseert de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de elfde keer Dag van het Kasteel. Op deze dag openen meer dan 100 kastelen, havezaten, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland, België en Duitsland hun poorten voor publiek. Ook poorten die normaal gesloten blijven gaan van het slot. Door middel van activiteiten rond het jaarthema Verborgen Verhalen Verteld wil de NKS bezoekers op een unieke manier deze locaties laten beleven.

Met het thema “Verborgen Verhalen Verteld” wil de stichting deze minder bekende kant van het leven en werken rondom dit culturele erfgoed laten ervaren.

Vollenhove
Vollenhove dat bekend staat om zijn vele stadshavezaten doet dit jaar voor het eerst mee met Dag van het Kasteel. Met een heel mooi, divers programma. In het Stadsmuseum is een tentoonstelling te zien over Anton Henri Sloet van Oldruitenborgh die in de 19e eeuw carrière maakte aan het Hof in Den Haag, maar later weer terugkeerde naar zijn geboorteplaats Vollenhove en onder andere op Havezate Oldruitenborgh woonde. Deze havezate, waar nu Stadspaleis Hotel Seidel is gevestigd, doet ook mee met het programma. Hier zijn  verhalenvertellers die de bezoekers – jong en oud –  meenemen naar het leven op de havezate in de 19e eeuw. Ook de ruïne van Toutenburg, gesitueerd in het park in Engelse landschapstijl achter het hotel, wordt in de verhalen betrokken.

Er is een instaprondleiding die langs de verschillende havezaten van Vollenhove voert en die vanaf 14 uur start vanaf het Stadsmuseum. Maar bezoekers kunnen ook op eigen gelegenheid een wandeling langs de verschillende havezaten maken, waaronder de tuInen van Marxveld.

Let op sommige locatie zijn alleen van buiten te bezichtigen. Kijk voor de verschillende activiteiten en openingstijden van de deelnemende locaties op www.dagvanhetkasteel.nl. Een verhalenbrochure en programmabrochure over Dag van het Kasteel zijn verkrijgbaar bij het Stadsmuseum (Bisschopstraat 36).

Voor informatie over alle deelnemers en activiteiten kijkt u op www.dagvanhetkasteel.nl

 

Bekijk ook

Monitoren in het ‘beste libellengebied’ van Nederland

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het beste ‘libellengebied’ van Nederland. Dat zegt Evert Ruiter die voor Natuurmonumenten dagvlinders, libellen en sprinkhanen monitort in De Wieden. “80 procent van alle Nederlandse soorten komt hier voor, waaronder hele bijzondere. Zowel in aantallen als soorten is dit een uniek gebied”, aldus de Zwolse eigenaar van onderzoeksbureau Alcedo Natuurprojecten. Elk jaar onderzoekt Ruiter met een groep vrijwilligers een zesde deel van De Wieden. Na zes jaar is voor deze zogenoemde SNL-monitoring het hele gebied onder de loep genomen. Dit jaar is de regio Dwarsgracht aan de beurt. “Opvallend tot nu toe is de enorme toename van de libellensoort sierlijke witsnuitlibel. Nog niet zo la

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu