Home / Cultuur / Vier Nachtelijke avonturen in Havelte, Diever, Frederiksoord en Dwingeloo

Vier Nachtelijke avonturen in Havelte, Diever, Frederiksoord en Dwingeloo

Westerveld laat zich verrassen door muziek, theater en avontuur in de unieke Drentse natuur.
Niet één, niet twee, maar vier Nachtelijke Belevingen staan er dit jaar op het programma in de gemeente Westerveld. In de maanden juni, september en oktober worden er in Havelte, Diever, Frederiksoord en Dwingeloo theatrale belevenissen georganiseerd op unieke plekken -meestal- midden in de natuur:

  • ·      Toegangspoort Holtingerveld | Terug naar je OER! op 1 juni
  • ·      Diever | Midzomernachtdroom én ‘hartstochtelijk’ festival op 22 juni
  • ·      Frederiksoord | Op Pauperpad op 7 september
  • ·      Dwingeloo | Expeditie duisternis op 27 oktober

Terug naar je OER! In Havelte
De eerste Nachtelijke Beleving gaat van start op 1 juni as in Havelte. Vanuit het dorp wordt bezoekers de mogelijkheid geboden om met een grote legertruck naar de Toegangspoort Holtingerveld te rijden. Je kunt vanzelfsprekend ook starten op de Toeganspoort Holtingerveld. Hier start namelijk de Nachtelijke Beleving met het thema ‘Terug naar je OER!’ Want dat daar zijn we anno 2018 allemaal wel aan toe… Hoge werkdruk, stress, burn-outs: je hoort het steeds vaker. Ontwenningskliniek O.E.R. (Ontspanning en Reset) heeft hiervoor de oplossing: Terug naar je OER!

Bezoekers gaan mee op avontuur op de Toegangspoort Holtingerveld. Hier beleeft men een reis terug in de tijd waarbij audiovisuele beleving en theatrale acts centraal staan!

Dit is tevens de ‘première van het nieuwe Flardenpad welke bezoekers vanaf 1 juni dagelijks kunnen lopen door het Holtingerveld. Het Flardenpad is een unieke audiovisuele route welke wandelaars aan de hand van een applicatie op hun mobiel kunnen lopen. De zogeheten flarden bestaan uit geluidsfragmenten waarbij wordt teruggeblikt op het ontstaan van het gebied dat gekneed is uit ijs en oorlog.

Datum: 1 juni

Hartstocht tijdens het Midzomernachtdroomfestival in Diever
De tweede Nachtelijke Beleving in Diever belooft een prachtig en spectaculair feest te worden. Vanaf de brink in hartje Diever ontdek je een wandeling langs bijzondere hoogtepunten! We vieren deze Nachtelijke Beleving niet voor niets rondom de langste dag van het jaar (21 juni). Tijdens Midzomeravond wordt de liefde in alle vormen gevierd. Er wordt gezongen, gespeeld en gedanst tijdens de route door het dorp. Ga mee op hartstocht tijdens de Nachtelijke Beleving en ontdek prachtige theatrale belevingen op locatie.

Festival
In samenwerking met Stichting Diever, Village of Shakespeare wordt een heus festival georganiseerd! Tijdens het festival op de brink staat lokaal talent en liefde centraal! Bezoekers laten zich verrassen door muziek, dans en theater tijdens dit bruisende festival op de authentieke brink in Diever

Datum: 22 juni

Op Pauperpad in Frederiksoord
In 2018 is het thema van Open Monumentendag: in Europa. Een passend thema dat goed tot uiting komt in de Maatschappij van Weldadigheid Frederiksoord e.o. Het gebied dat is genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed. In het weekend van 8 en 9 september zijn weer een tiental prachtige monumenten in de Gemeente Westerveld gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt overdag… Maar ’s avonds? Wie kent de verhalen achter Huis Westerbeek, de oude koloniehuisjes en Gasterij Frederiksoord in de nacht? De Nachtelijke Beleving in Frederiksoord belooft een spannende, theatrale beleving te worden in (en rondom) het Sterrebos! Via een bijzondere route door het bos en belangrijke elementen in Frederiksoord beleef je de verhalen van een pauper.

Datum: 7 september

Ga op ‘Expeditie Duisternis’ in Dwingeloo
Waar kun je de ‘Nacht van de Nacht’ nu beter beleven dan in het Dwingelderveld? Deze plek, waar de sterren centraal staan wordt de laatste Nachtelijke Beleving van dit jaar georganiseerd. Met de telescoop als inspiratiebron probeert Roestvrij Theater een heuse magische buitenaardse wereld op te bouwen in het openluchttheater van RCN Vakantiepark de Noordster. Deze nachtelijke performance rondom Nationaal Park Dwingelderveld bestaat uit een audiovisuele beleving die jong en oud zal verrassen.

Datum: 27 oktober

Over de nachtelijke beleving
De Nachtelijke Beleving is een initiatief van Stichting Toeristisch Bureau Westerveld, Roestvrij Theater, betrokken ondernemers en verenigingen uit Havelte, Diever, Frederiksoord en Dwingeloo. 

De Nachtelijke beleving heeft maatschappelijke meerwaarde voor inwoners -jong en oud- in de regio door haar sociale karakter. De individuele evenementen hebben allen een sportief, sociaal- cultureel karakter waarbij ‘samen beleven en organiseren’ centraal staat. De Nachtelijke Beleving, ervaar je niet alleen. Nee, het is een activiteit waarbij gezinnen, buren en vrienden er met elkaar op uit trekken om de unieke cultuur-historische verhalen die de gemeente rijk is te beleven.  

Foto van Nachtelijke Beleving 2017, fotograaf Marius Visser

Bekijk ook

Vuur en Soep met G1000 Werkplaats Bewustwording

Vuur en Soep  met G1000 Werkplaats Bewustwording De Permacultuur Tuin in Vollenhove was voor de mensen die vanaf november 2017 hebben gewerkt aan de werkplaats Bewustwording een mooie locatie om het project af te ronden. Althans in de voorbereidende fase. De organisatie G1000 heeft dit traject in gang gezet om burgers meer inspraak te geven hoe Steenwijkerland Energieneutraal  kan worden. Daaruit zijn verschillende werkplaatsen ontstaan die aan diverse onderwerpen hebben gewerkt. Het is nu aan de Gemeente Steenwijkerland om gehoor te geven aan de ingediende voorstellen en o.a. bewustwording meer aandacht te geven. Robbert Vlagsma en Marja Geerdink hebben op 6 juni tijdens de Politieke Markt in het Gemeen

Kop in Beweging

Kop in Beweging

mob-menu

X
X